اخبار

مصرف آنتی‌بیوتیک در ایران ۱۶ برابر استاندارد جهانی

مصرف آنتی‌بیوتیک در ایران ۱۶ برابر استاندارد جهانی

بر اساس آمارهای اعلام شده، ایران یکی از کشورهایی است که با تجویز بیش از اندازه این داروها روبروست و مصرف آنتی‌بیوتیک در کشور تقریباً برابر با کل مصرف آن در اروپاست. مصرف آنتی‌بیوتیک در ایران ۱۶ برابر استاندارد جهانی است و روند مصرف در سه سال اخیر نیز رو به افزایش بوده است.

دکتر شکیبا معاون بهداشت دانشگاه به مناسبت هفته اطلاع رسانی مقاومت میکروبی در گفتگو با میز خبر روابط عمومی دانشگاه بیان کرد:مقاومت میکروبی یا مقاومت به آنتی‌بیوتیک یعنی میکروب‌های بیماری‌زا که برای مبارزه با آنان آنتی‌بیوتیک استفاده می‌شود، با جهش ژنی (موتاسیون) نسبت به این داروها مقاومت پیدا کنند و نسل‌های جدیدی به وجود بیایند که نتوان با آن‌ها مبارزه کرد.

وی بیان کرد:مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌ها زمانی ایجاد می شود که آنتی‌بیوتیک‌ها به‌طور نامناسب تجویز شوند، یا مصرف خودسرانه و بیش از حد آنتی بیوتیک ها انفاق بیفتد و یا بیماران درمان خود را به صورت کامل پایان ندهند و آنتی بیوتیک را ناقص مصرف نمایند.

رئیس مرکز بهداشت استان بیان کرد:این پدیده کل جامعه انسانی را به خطر می‌اندازد به طوری که خطر آن را به تروریسم تشبیه کرده‌اند. مقاومت میکروبها به آنتی‌بیوتیک‌ها یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی است که سلامت انسان عصر مدرن را تهدید می‌کند و از سوی سازمان جهانی بهداشت به عنوان یکی از 10 تهدید اصلی سلامت مطرح شده است.

دکتر شکیبا گفت:اخیراً مصرف آنتی‌بیوتیک علاوه بر پزشکی در کشاورزی هم افزایش چشمگیری داشته و آنتی‌بیوتیک‌ها در دامداری، پرورش مرغ و طیور، پرورش ماهی و آبزیان، تولید محصولات کشاورزی و در باغهای میوه استفاده می‌شود، بنابراین مقاومت به آنتی‌بیوتیک، کشاورزی و محیط زیست را هم تحت تأثیر قرار می‌دهد.

او اظهار داشت:یکی از استراتژی های اصلی برای مقابله با این معضل آموزش و فرهنگ سازی جوامع در ارتباط با پرهیز از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها، مصرف کامل آنتی بیوتیک در صورتی که توسط پزشک معالج به نحو مناسب تجویز شده باشد و بهبود و تقویت موازین بهداشت و سلامت همگانی می باشد.

وی همچنین بیان کرد:پیشگیری از انتقال عفونت در سطح جامعه و در حین ارائه خدمات بهداشتی-درمانی، تقویت نظام های مراقبت در زمینه پایش میزان مقاومت میکروبی و میزان مصرف داروهای آنتی ‌میکروبیال، بهینه سازی مصرف داروهای ضدمیکروبی و حمایت از تحقیقات کاربردی از دیگر مواردی است که می تواند به کاهش این مشکل بهداشتی کمک نماید.

معاون بهداشت دانشگاه بیان کرد:به منظور تقویت برنامه‌های آموزش و اطلاع رسانی، از سوی مراجع بین ‌المللی، هر سال از 18 تا 24 نوامبر (در سال جاری از 28 آبان لغایت 4 آذرماه) به عنوان هفته جهانی اطلاع رسانی مقاومت میکروبی اعلام شده است.

دکتر شکیبا با اشاره به اینکه برای کمپین سال جاری، سازمان جهانی بهداشت سعی کرده که با استفاده از داستان افرادی که درگیر عفونت‌های مقاوم به درمان بوده‌اند، جنبه ملموس تری از موضوع مقاومت میکروبی را برای مخاطبان ایجاد کند، شعار پیشنهادی این سازمان از زبان فرد درگیر مقاومت میکروبی با این جمله بیان می شود: "میکروب های مقاوم به دارو قابل دیدن نیستند، اما مبتلایان به آنها قابل مشاهده‌اند." و "با پرهیز از تجویز غیرمنطقی آنتی بیوتیک‌ها، از مقاوم شدن میکروبها جلوگیری کنیم."
۲۸ آبان ۱۴۰۳ ۱۱:۱۶

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید